ZIMSKE GUME: Zakonska Obaveza i Bezbednost

Od 1. novembra, prema Zakonu o saobraćaju, obavezno je koristiti zimsku auto-opremu. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, propisuje da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Zimska oprema obuhvata četiri zimska pneumatika, čiji dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra. Osim zimskih pneumatika, vozači su dužni da u prtljažniku imaju odgovarajuće lance za sneg ili druge uređaje za povećanje prianjanja. Ukoliko se na putu pojavi deo gde je obavezna zimska oprema, vozači su dužni postaviti lance ili druge uređaje na najmanje dva pogonska točka.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima ili drugim uređajima za povećanje prianjanja. Međutim, oprema za povećanje prianjanja može se koristiti na delu puta koji nije označen znakom “lanci za sneg”, ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

Važno je naglasiti da u slučaju saobraćajne nezgode izazvane nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik vozila su odgovorni za svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može biti veoma velika.

Neophodno je da zimske pneumatike postavite na sva četiri točka vozila. U suprotnom, može doći do gubitka kontrole nad vozilom, proklizavanja ili čak prevrtanja prilikom vožnje u krivinama ili kočenja.

Investiranje u kvalitetne zimske gume i poštovanje zakonskih propisa o zimskoj opremi ključni su faktori za bezbednost u saobraćaju tokom zimskih meseci.