Saobraćajna Dozvola: Važnost i Postupak Zamene

Saobraćajna dozvola je neophodan dokument svakog vozača koji omogućava legalno korišćenje vozila u saobraćaju za vreme važenja registracione nalepnice. Ovaj dokument je obavezno potrebno imati kod sebe prilikom upravljanja vozilom i pokazati ga ovlašćenim službenim licima u slučaju kontrole saobraćaja ili prelaska granice. Takođe, saobraćajna dozvola je osnovni dokument o vozilu koji je neophodan prilikom svih administrativnih postupaka kao što su produžavanje registracije ili prodaja vozila.

Izgubljena ili Ukradena Saobraćajna Dozvola: Postupak Zamene

Ukoliko izgubite ili vam bude ukradena saobraćajna dozvola, potrebno je da odmah reagujete i prijavite nestanak dokumenta u najbližoj policijskoj stanici. Prilikom prijave nestanka, popunjava se izjava o nestanku saobraćajne dozvole, nakon čega je potrebno uplatiti naknadu za izradu nove saobraćajne dozvole i administrativnu taksu.

Prilikom predaje potrebnih dokumenata i uplatnica, vozač treba da donese na uvid svoju polisu obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti i važeću ličnu kartu.

Kada Se Menja Saobraćajna Dozvola?

Saobraćajna dozvola se menja u sledećim situacijama:

  • Kada je došlo do oštećenja, dotrajalosti ili gubitka postojeće dozvole.
  • U slučaju promene vlasnika ili korisnika vozila.
  • Kada su se promenili lični podaci vlasnika ili korisnika vozila.
  • Ako su se promenili tehnički podaci o vozilu.
  • Ukoliko je došlo do promene prebivališta ili sedišta vlasnika/korisnika vozila.

Pravilno održavanje i ažuriranje saobraćajne dozvole ključno je za legalno kretanje u saobraćaju i izbegavanje nepotrebnih komplikacija u administrativnim procedurama.