Korisnicima širom Srbije dostupna je opcija ‘Traffic’ u googlovim mapama, koja u realnom vremenu prikazuje gužve na najprometnijim gradskim saobraćajnicama. Pored Beograda, novi alat dostupan je i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i drugim većim gradovima.

U velikim gradovima saobraćajne gužve predstavljaju veliki problem vozačima a toga je bio svestan i google, koji je svojim korisnicima Google Maps servisa dodao opciju „traffic“, sa uključenjem ove opcije pored standardne mape će se pojaviti dodatno zelene i crvene linije. Tako će te biti u mogućnosti da u realnom vremenu pratite stanje na putevima.

Sistem se zasniva na podacima dobijenim od korisnika Google Mapsa na mobilnim uređajima koji koriste opciju „My Location“. Time Google automatski dobija informacije o brzini i poziciji korisnika, pa tako može da proceni koliki je promet na pojedinim ulicama. Google analizira GPS podatke sa uređaja Android korisnika koji se nalaze u vozilima i uz pomoć tehnologije iza koje stoji izraelska kompanija Waze, a koju je tehnološki gigant aktivizirao još 2013. godine.